An apple a day, keeps the doctor away.
Elma, en eski yabani ve ekili meyve türlerinden biridir. Geleneğe göre eski Mısırlılar, Yunanlılar ve Romalılar elmaya çok değer verdiler ve onu ölen kişilere son yolculuklarında sundular. Ancak, elma çeşitliliği ne yazık ki gittikçe azalıyor.
Elma, en eski yabani ve ekili meyve türlerinden biridir. Geleneğe göre eski Mısırlılar, Yunanlılar ve Romalılar elmayıa çok değer verdiler ve onu ölen kişilere son yolculuklarında sundular. Ancak, elma çeşitliliği ne yazık ki gittikçe azalıyor.
Farklı elma çeşitleri her ne kadar sağlıklı ve lezzetliyse de alerjisi olanlar için çok tehlikeli de olabilirler. Ağızda karıncalanma ve kaşıntı alerjik reaksiyonun ilk belirtileridir ve bu genellikle nefes alamamaya kadar gidebilir. Bunun nedeni, elmanın içindeki polifenollerin konsantrasyonunun çok düşük olmasıdır. Polifenoller, elmadaki alerjiyi tetikleyen proteinlerle birleşen ve daha tolere edilebilir hale getiren fitokimyasallardır. Polifenollerin vücutta da benzer bir etkisi vardır, serbest oksijen radikallerini yakalar ve zararsız hale getirirler.
Eski elma çeşitleri genellikle yenilerine göre çok daha fazla polifenol içerir. Bu fitokimyasallar elmaya ekşi tat verir ve elma ısırıldığında havayla temas ederek çabucak kahverengileşir. Yeni elma çeşitlerinde polifenoller azaltıldığı için istenmeyen bu iki özellik epey azalmıştır. Yeni elma çeşitleri daha tatlı ve güzel, ancak alerjileri çok daha fazla tetikliyor ve alerji hastası sayısında önemli bir artışa neden oluyorlar.
Proteinlerin çoğu elma kabuğunun hemen altında bulunduğu ve ısıtıldığında değiştiği için, alerjisi olan kişilerin elmayı soyup kaynatması anlamlı olur. Örneğin elma püresi, neredeyse alerjen içermez.
Kaçınılması gereken yeni elma çeşitleri:
Önemli vitamin ve polifenollere ek olarak, eski çeşitler selüloz ve pektin gibi daha değerli lifler içerir. Sindirim sürecinde bunlar daha sonra atılabilecek ağır metalleri, kolesterolü ve diğer atık ürünlerini kendilerine bağlayabilir. Eski elma çeşitlerinin başka bir avantajı daha vardır:
Yeni çeşitlerden daha fazla C vitamini içerirler. Yerel elmaları tercih ederseniz, uzak mesafe taşınmak zorunda olan ithal elmalardan daha yüksek oranda C vitamini alırsınız.
Bazı Atalık tohumu elma çeşitleri: