Tüm Aile İçin Sağlıklı Besinler

Ebeveynler olarak, özellikle sağlık konusunda, aileniz için en iyi koşulları sağlamak istersiniz. Ancak günlük hayat koşturmasında, hayatınızın tüm alanlarında en iyisini yapmak için genellikle çok az zamanınız vardır. Bununla birlikte, zaman baskısına rağmen, çocuklarınız için bir rol model olmak ve kendi ihtiyaçlarınızı da ihmal etmeden onların tüm isteklerini yerine getirmek istersiniz. Bunların hepsini yapmak o kadar da kolay değildir.

Ancak, tam da bu tür stresli yaşam koşullarında dengeli beslenmek çok önemlidir. Dengeli bir beslenme tarzı hayat enerjinizi ve yaşam kalitenizi arttırarak, size sevdiklerinizle birlikte geçireceğiniz keyifli anlar sunar.

Kendiniz ve Aileniz İçin İyi Bir Şeyler Yapın

Başarılı bir değişim için 7 adım:

1. Çocuğunuza erken yaşta sağlıklı bir beslenme tarzı uygularsanız, bu günlük yaşamının ayrılmaz ve doğal bir parçası haline gelir.

2. Alışverişten yemek pişirme ve sofra hazırlanmasına kadar tüm sürece ailenizi dahil edin. Bu hem iş yükünüzü hafifletecek hem de  ailecek yaptığınız güzel bir paylaşım olacaktır.

3. Ebeveynlerin, çocukların yeme alışkanlıkları üzerinde çok büyük bir etkisi olduğunu unutmayın ve iyi bir rol model olun.

4. Size ilham verelim! Örneğin kişiye özel Metabolic Balance beslenme programı, size birçok sağlıklı yemek tarifi ve değerli öneriler sunar.

5. Yaratıcı olun! Renkli sebzeler kullanın, çocuklar için uygun yemekler hazırlayın ve zevklerine, yiyecek seçimlerine göre kolayca değiştirebileceğiniz basit tarifler seçin.

6. Yöresel, mevsimsel ve bilinçli alışveriş yapın!  Sezonluk Besinler Takvimi, ne zaman taze ve ucuz yerel ürünler satın alabileceğinizi gösterir.

7. Zaman, para tasarrufu yapmak ve stresten uzak durmak için planlı hareket edin. Bu amaçla geleneksel bir alışveriş listesi, haftalık menü veya size uygun daha başka pratik bir yol seçebilirsiniz.

 

Başarıya Götüren Yol: Aileyle Birlikte Kilo Verme

Sizin veya eşinizin kilo vermek istediğini varsayalım. Peki tüm aile düşünüldüğünde,  beslenme tarzındaki bir değişiklik nasıl günlük hayata uyumlu hale getirilebilir? Bunu sadece birkaç püf noktası, biraz yaratıcılık ve iyi bir planlama sayesinde kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Ailecek, birlikte keyif almak önemlidir. Alışverişinizi birlikte yapın, birlikte yemek pişirin ve spor aktivitelerini birlikte yapmak için tüm ailenizi motive edin. Ayrıca sağlıklı yemekler konusunda biraz ilham alın. Metabolic Balance beslenme programı ihtiyaçlarınıza göre düzenlenmiş ve aynı zamanda tüm aile fertlerine de hitap edecek birçok tarif sunar. Bu tariflerden bir garnitür ekleyerek veya gerekirse hafif değişikliklerle genç, yaşlı, herkese hitap edecek öğünler hazırlayabilirsiniz. Kendiniz ve aile fertleriniz için ayrı öğünler hazırlamanıza hiç gerek yok. Örneğin, beslenme programınızla mükemmel  uyum sağlayabilecek ve hiçbir çocuğun itiraz etmeyeceği kıymalı makarna tabağına dönüştürülebilecek aşağıdaki tarifi deneyebilirsiniz.

Sebzeli Kıyma

1 Metabolic Balance porsiyonu, ve ayrıca 3 aile ferdi için gerekli malzeme:

  • 2 adet sebze (örneğin 1 adet kabak ve 1 adet dolmalık kırmızı biber)
  • 2 adet domates
  • 4 çay kaşığı kıyılmış soğan
  • ½ papaya (veya programınızda yer alan başka bir meyve) (?)
  • 300 g dana kıyma (veya programda yer alan farklı et türü)
  • Tuz, biber
  • Kimyon
  • Organik elma sirkesi
  • Frenk soğanı
     
    Metabolic balance beslenme programı uygulamayan diğer 3 aile ferdi için:
  • 250 g spagetti makarna (en iyisi tam tahıllı)

Sıkı Dönem İçin Tavsiye: Metabolic Balance beslenme programı için hazırlanan yemeği yağsız bir tavada, kalanını da ilave edilmiş yağ ile başka bir tavada pişirin. Bu sayede programınızın besin miktarlarına da doğru bir şekilde uyabilirsiniz.

Hazırlanışı

Meyve ve sebzeleri yıkayıp temizleyin. Sebzeleri parçalara ayırın, soğan, domates ve papayaları küpler halinde kesin. Bu aşamada, hazırlanan malzemelerin Metabolic Balance programı için kullanılacak kısmını tartın. Bir tencerede makarna suyunu kaynatın. Yağ eklenmemiş iki tavayı ısıtın, birinde Metabolic Balance programına göre tartılmış kıyma miktarını, diğerinde de kalan kıymayı pişirin. Tuz, karabiber ve kimyon ekleyin. Şimdi sebzelerin tartılmış kısmını, 1 tatlı kaşığı soğan ve ½ domatesi Metabolic Balance programı için hazırladığınız tavaya malzemenin geri kalanını diğer tavaya ekleyin. Tümünü 10 dakika boyunca kaynamaya bırakın. Bu arada spagetti makarnayı da pişirin. Diğer yanda tavalara son olarak papaya parçalarını karıştırın, hepsini kaynamaya bırakın ve her iki tavaya sirke katın. Metabolik Balance uygulamayan aile fertleri veya konuklar için tavada hazırlanan bu güzel tarif makarnanın üzerine dökülerek lezzetli bir sos olur.

İpucu: Kekik veya fesleğen gibi Akdeniz baharatları yemeğinize lezzet katar!

Afiyet olsun!

Çocuklarımızı Ne Kadar Sağlıklı Besleyebiliyoruz?

Çocuklarınızın sağlıklı beslenmesini sağlamak aslında hiç de zor değil: Çocuklarınıza bol sebze, meyve ve doğal ürünler içeren bir beslenme tarzını benimsetin ve onları katkı maddeleriyle dolu hazır ürünlerden mümkün olduğunca uzak tutun. Diyetisyen Silvia Bürkle, nerede hata yapıldığını ve bu hatalardan nasıl kaçınılabileceğini şu şekilde açıklıyor.

Çalışan ebeveynlerin sağlıklı yiyecek hazırlamak için çok az zamanları vardır. Çocuklara yönelik pazarlanan sözde “sağlıklı” yiyeceklerinin kullanılması ilk başta iyi bir çözüm gibi görünüyor, ancak bu ürünlerin çoğu aslında sağlıklı olmaktan çok uzak. Bu ürünler çoğu zaman çocukları oyuncaklar ve eğlenceli ambalajlarla, ebeveynleri de “çok sütlü”, “kemikleri güçlendirir” gibi sloganlarla cezbeder. Gerçekte, nadiren vaat ettiklerini içerirler. Bu ürünlerin birçoğu çok fazla miktarda şeker ve yağ içermenin yanı sıra genellikle katkı maddeleri ve aşırı besin takviyeleri ile doludur. Elbette doğal gıdaların  kullanımı çok daha sağlıklıdır: Çocuğunuzun beslenme çantasındaki taze bir elma, çocuklar için özel olarak üretilmiş bir hazır gıda ürününden çok daha iyidir!

Günlük Yaşamdaki Zorluklar

Diğer bir zorluk, kreş, anaokulu gibi  merkezlerde verilen yiyeceklerdir. Ülkemizde çok sayıda çocuk kreşlerde ve ana okullarında  öğle yemeği yiyor, ancak bunların ne derece sağlıklı olduğu yeterince denetlenmeyebiliyor. Gündüz bakım merkezlerinin çoğu sıcak yemekleri tercih ettiğinden bunlar catering şirketlerince, veya kurumun kendi mutfağında yapılır. Catering olduğunda hazırlık, nakliye ve uzun süre sıcak kalması için ısıtılma işlemi sebebiyle yiyeceklerdeki besleyici maddeler kaybedilebiliyor.

Çocuğunuz İçin En İyisi - Sağlıklı Gelişim İçin Ön Koşullar

Sağlıklı bir yaşamın temeli bebeklik döneminde atılır. Beslenme, çocuğunuzun hem gelişimini hem de performansını etkiler. Asıl soru, ebeveynlerin çocuklarına bugün mümkün olan en iyi beslenme tarzını sağlama imkanı olup olmadığıdır. Silvia Bürkle endişeli ebeveynleri bu konuda cesaretlendiriyor. Aşağıda listelenen önemli önkoşulları aklınızda tutarsanız, beslenme açısından çocuğunuzun sağlıklı gelişiminin önünde hiçbir engel kalmaz:

  • Menüde meyve, sebze, süt, tam tahıllı ürünler, balık ve kaliteli etlerin düzenli olarak bulunduğundan emin olun.
  • Çocuğunuza erken yaşlardan itibaren taze meyve ve sebzeler yedirmeye başlayın, bu sayede bu tatlara alışarak yaşam boyu tüketmeye devam ederler.
  • Taze malzemelerle yemek pişirin ve yapay tatlandırıcılar kullanmayın.
  • Çocuklar için özel üretilen hazır yiyeceklerden uzak durun ve ürün etiketlerini dikkatlice okuyun.
  • Günlük atıştırmalıkların çocuğunuzun avucuna sığacak miktardan daha fazla olmamasına dikkat edin.
  • Çocuklarınız için her zaman sağlıklı içecekler (su, bitki çayı) bulundurun.
  • Anaokuluna veya okula giderken çocuğunuzun beslenme çantasına elma veya havuç gibi sağlıklı atıştırmalıklar koyun.

Birlikte Yemek Yapmak Her Yaşta Eğlenceli

Birlikte alışveriş ve yemek yapmak eğlencelidir, üstelik aile bağlarını da güçlendirir. Size, çocuklarınızı sağlıklı bir beslenme tarzına nasıl alıştırabileceğiniz ve mutfakta çocuğunuzla yemek yaparken dikkat etmeniz gereken güvenlik kuralları konusunda bilgiler vermek istiyoruz.

Çocuklar masada önlerine konulan yiyecekleri az çok yerler. Ancak, her zevke hitap etmek ve her aile ferdini eşit şekilde memnun etmek her zaman kolay değildir. Siz herkesi memnun edecek ara formüllerle tüm aile bireylerinin mutlu olduğundan emin olabilirsiniz.

Alışveriş ve Yemek Yapmayı Eğlenceli Bir Aile Deneyimi Haline Getirmek için:

  • Her aile ferdi haftada bir kez kendi favorisi olan bir yemek talebinde bulunabilsin.
  • Birlikte alışveriş ve yemek yaparken herkes belirli görevler üstlenerek katkıda bulusun.
  • Motivasyon için çocuğunuza, mutfakta kendi gereçlerini koyacağı kendisine ait bir çekmece veya dolap bölmesi tahsis edin.
  • Mutfakta eğlenceli bir atmosfer yaratmak için çocuğunuzla küçük oyunlar oynayın.
  • Ayda bir kez çok çeşitli yiyeceklerle donatacağınız sofranızda, birbirinize bolca zaman ayıracağınız kapsamlı bir Pazar brunch'ı yapın.
  • Yemek pişirme esnasında çeşitli fikir ve deneyimlerinizi, gelecek günlerle ilgili programlarınızı veya tatil planlarınızı birbirinizle paylaşın.
  • Yaşça daha büyük çocuklarınız kendi başlarına yemek hazırlamak isterlerse, onlara izin verin. Olabilecek soru veya sorunları için arka planda beklemede kalın ve küçük şefleri övün. Yemek yendikten sonra, sonraki yemek pişirme etkinliğiniz için kuralları belirleyin.

İpucu: Şimdi Renkleniyoruz

Çocuklar renkleri sever. Renkli, çeşitli menülerle, küçükleri sağlıklı yiyeceklere yönlendirin. Pembe çilekli süt, taze sıkılmış portakal suyu, renkli meyve ve sebze tabağı miniklere büyük keyif verir ve küçük bir yardımla minik uzmanlar tarafından da hazırlanabilirler.

Mutfakta Güvenlik

Sahanda yumurta veya meyve salatası gibi basit tarifler çocuklarla yemek pişirmek için daha uygundur. Daha karmaşık yemeklerde ise, minik yardımcılara sebzeleri kesmek gibi daha basit işleri verebilirsiniz. Ancak, güvenlik konusu her zaman birincil öneme sahiptir. Yemek hazırlanırken, kazaları önlemek için çocuklarınıza mutfak kurallarını anlatın:

  • Sıcak ocağa asla dokunulmamalıdır.
  • Kesme işleminde her zaman bıçak vücudumuzdan uzak tutularak kesilmelidir.
  • Kesme tahtaları sabit durmalı, hareket etmemelidir.
  • Asla düşen bıçağı yakalamaya çalışmamalıyız.
  • Tenceredeki yanan yağları asla suyla söndürmemeli, alevleri bir battaniye ile bastırarak söndürmeliyiz.

Programa Uygun Alışveriş

Her gün rutin olarak iş ve ev hayatımız arasında gelip giderken yapmamız gereken alışveriş, yemek pişirme, temizlik, çamaşır yıkama gibi birçok görev vardır. İyi organize olmak zamandan ve paradan tasarruf sağlar ayrıca strese girmemizi engeller. Size uyguladığınız takdirde hayatınızı kolaylaştıracak tavsiyelerde bulunmak istiyoruz:

Alışveriş ve Yemek Listesi

Bir alışveriş ve yemek listesi, işlerinizi daha rahat bir şekilde yapmanıza yardımcı olur, önemli bir şeyi unutmadığınızdan emin olmanızı ve gereksiz masraflara girmemenizi sağlar. Bir alışveriş günü belirleyerek haftanın bir gününü bu işe ayırın. Evinizde görünür bir yere alışveriş listenizi asın ve gerekli malzemeleri listeye kaydedin.

Ayrıca tüm bir haftanın kahvaltı, öğle ve akşam öğünleriyle başlangıç ve tatlılar dahil tüm yemek planını önceden yaparak gerekecek malzemeleri de önceden belirleyebilirsiniz. Bunları alışveriş listenize kaydedin.

Yerel, Mevsimsel ve Bilinçli

Mevsim takvimi, mevsiminde hangi meyve ve sebzelerin bulunduğunu gösteren bir diğer harika alışveriş yardımcısıdır. Yerel ürünler olgunlaştığında toplanırlar, daha taze, vücut için gerekli temel besinler açısından daha zengin ve kesinlikle daha lezzetli olurlar. Ne de olsa, bir uçağın kargosunda veya kamyonun arkasındaki buzluklarda uzun bir yolculuk yapmazlar. Yerel ürünleri tercih etmek çevreyi de korur. Semt pazarlarından, bir çiftlik veya meyve bahçesinden doğrudan ürün sunan mağazalardan alışveriş yapın.

Süpermarkette alışveriş yaparken yerel meyve ve sebzeleri tercih edin. Etiketleri dikkatlice okuyun ve raftaki bilgilere dikkat edin. Doğrudan üreticiden evinize gönderilen organik ürünler de giderek daha popüler hale geliyor. Yerel ve mevsimsel alışveriş sağlığınız, çevre ve cüzdanınız için en doğru seçimdir!

Mobil Alışveriş Asistanı

Sizin için ücretsiz olan Metabolic Balance uygulaması gibi mobil alışveriş asistanları her an elinizin altında olduğundan son derece pratiktir. Metabolic Balance mobil uygulaması kişiye özel beslenme programınızla bağlantılıdır ve tüm öğünler için sağlıklı tarif önerileri sunar. Ayrıca, haftalık planla bir bakışta tüm haftanın yemeklerini görebilirsiniz. Üstelik, bunun için gerekli malzemeler de  uygulama içindeki alışveriş listenize uygun bir şekilde yerleştirilmiştir. Mutlaka deneyin!

Çocuğunuz Yeterince Sıvı Alıyor mu?

Araştırmalar birçok çocuğun yeterince sıvı almadığını gösteriyor. Sıvı eksikliği hızlı bir şekilde istenmeyen sonuçlar doğurabilir hatta çocuğunuzun sağlığına zarar verebilir. Peki çocuklarımızın yeterince sıvı almasını sağlamak için ne yapabiliriz?

Çocukların, vücut boyutlarına oranla yetişkinlerden daha fazla sıvıya ihtiyaçları vardır ve yeterince sıvı almazlarsa kısa sürede sağlık sorunları ortaya çıkabilir: fiziksel ve zihinsel performans azalır, baş dönmesi, halsizlik ve baş ağrısı görülebilir. Uzun vadede ise idrar yolu hastalıkları ve bağırsak hareketleriyle ilgili sorunlar gelişebilir

Günde yaklaşık 200 ml’lik ekstra bir bardak su bile önemli bir fark yaratarak çocuğunuzun vücudundaki sıvı miktarını dengeleyebilir.

Çocuğumun Ne Kadar Sıvıya İhtiyacı Var?

Her çocuk farklıdır ve içilen su miktarının her çocukta farklı olması da normaldir. Bununla birlikte, çocuğunuzun sıvı ihtiyacını daha verimli bir şekilde belirlemek amacıyla aşağıdaki bilgilerden faydalanabilirsiniz:

Yaş İçecekler Yoluyla Önerilen Günlük Sıvı Alımı

4 ila 7 yaş      940 ml

7 ila 10 yaş    970 ml

10 ila 13 yaş  1170 ml

13 ila 15 yaş  1330 ml

15 ila 19 yaş 1530 ml

Kaynak: Almanya Beslenme Derneği

Çocuğumun Yeterli Sıvı Almasını Sağlamak İçin Ne Yapabilirim?

Çocukları düzenli şekilde sıvı almaları konusunda ikna etmek kolay değildir. Sıklıkla dikkatleri dağıldığından, meşgul olduklarından ya da belki de gerçekten susamadıklarından ya da yanlarında içecek bir şey bulunmadığından su içmek akıllarına bile gelmez.

Öneriler

  • Çocuğunuzun susamasını beklemeyin. Susamak sıvı kaybının bir işaretidir, bu nedenle günde birkaç kez düzenli olarak su içmek daha doğru olacaktır.
  • Lütfen unutmayın! Çocuğunuzun sıvı gereksinimi spor sırasında, oyun oynarken, sıcak günlerde ve hasta ise önemli ölçüde artabilir.
  • Su, sıvı alımı için en uygun içecektir. Kalori ve şeker içermez. Bunun dışında çocuğunuza şekersiz meyve ve bitki çayları verebilirsiniz.
  • Çocuğunuza, bol sıvı içeren meyve, sebze ve çorba gibi besinler verin.
  • Çocuğunuzun beslenme çantasına su dolu hafif bir şişe yerleştirin.
  • Okulda, çocuklarınızın ders sırasında istedikleri zaman su içebilmesini sağlayın.

Tükenmişlik Sendromuna Karşı Anne Babalara Spa Tedavisi

Çoğu yetişkin aile, ev, iş arasında koşuşturarak günlük yaşamla başa çıkmaya çalışıyor. Bunca sorumluluk ve “çalışmaya devam etmeliyim” tutumu zaman zaman tükenmişlik sendromuna yol açabiliyor. Yeniden şarj olmak için ailecek birlikte spa keyfi yapın.

Tipik tükenmişlik sinyalleri: Fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak kendinizi bitkin mi hissediyorsunuz? Herhangi bir fiziksel şikayetiniz mi var? Uykusuzluktan veya depresyondan mı yakınıyorsunuz? Günlük yaşamdaki her zorluk aşılmaz bir yük haline mi geldi? O zaman bir tükenmişliğin eşiğinde olabilirsiniz. Çalışıyor olsanız da olmasanız da çocuklarla ilgilenmek insanı fazlasıyla yorabilir. Bu durum, çocuğunuzla beraber bir spa keyfi yaparak gevşemeniz için iyi bir sebeptir. Spa'da rahatlayacak ve bu sayede günlük yaşamda stres ile daha iyi başa çıktığınızı göreceksiniz.